Informeer nu naar de mogelijkheden voor een wijn-workshop bij u thuis!

Oude en nieuwe wereld

Aanduidingen die in de wijnwereld regelmatig gebruikt worden maar waar nergens van vastligt waar de grenzen tussen oude en nieuwe wereld liggen.

Heel globaal wordt meestal gezegd dat de oude wereld de landen in Europa zijn ende nieuwe wereld de landen in de andere werelddelen.  Dit omdat in Europa historisch gezien al veel langer wijn gemaakt wordt. Als je heel eerlijk bent zou je ook een aantal landen rond de middellandse zee bij de oude wereld moeten tellen zoals Libanon, Egypte en Israël. Ook daar werd namelijk al ruim voor Christus wijn gemaakt.

 

Wat zijn de verschillen tussen de oude en de nieuwe wereld eigenlijk? Waarom wordt dat onderscheid gemaakt?

Behalve de ligging zijn er nog een aantal verschillen tussen de wijnen uit de oude en nieuwe wereld. Uiteraard zijn die verschillen niet per definitie voor alle wijnen van toepassing maar voor het overgrote deel klopt het wel.

 

Smaak

De wijnen uit de nieuwe wereld zijn meestal erg gericht op fruit. De wijnen uit de oude wereld hebben vaak meer finesse en complexiteit. Dit heeft wellicht te maken met de eeuwenlange ervaring die men in de 'oude' gebieden heeft opgebouwd met de grond, het klimaat en de druivensoort.

Alcoholpercentage

De wijnen uit de nieuwe wereld hebben vaak een hoger alcoholpercentage. Het overgrote deel van die wijnen wordt gemaakt in gebieden met een warmer klimaat waardoor de suikeropbouw in de druiven hoger ligt. Door de opwarming van de aarde zien we overigens ook dat in de oude wereld steeds meer gebieden de invloed van die hogere temperaturen terug te vinden is.

Regels

In de oude wereld heeft ieder gebied zijn eigen strenge regels waar de boeren zich aan te houden hebben. Dit zijn regels op het gebied van toegestane druivensoorten, irrigatie, suikertoevoeging, aantal stokken per HA, hoeveelheid productie per HA, vinificatie-methoden, snoeiwijze etc.

In de nieuwe wereld zien we maar weinig van deze regels terug. Er is veel meer toegestaan en daar wordt ook volop gebruik van gemaakt.

 

Nieuwe wereldlanden:

  • Zuid-Afrika

Land van vooral veel goedkope bulkwijnen. Met goed zoeken zijn er wel pareltjes te vinden. Met name van cabernet sauvignon, suavignon blanc en steen (chenin blanc). Voornaamste gebieden zijn:

    • Stellenbosch. Kwaliteitsgebied met vooral Franse druivensoorten. Lokale druif is pinotage, een kruising van pinot noir en cinsault
    • Constantia. Gebied bij Kaapstad met een koel klimaat en mooie op Frankrijk georiënteerde wijnen.
    • Swartland en Paarl. Vooral massa-wijnen van eenvoudige prijs en kwaliteit
  • Chili

Uitgestrekt wijnland met van Noord naar zuid grote verschillen in klimatologische omstandigheden. Voornaamste gebieden zijn:

    • Colchagua Valley. Gebied tegen de Andes. Voornamelijk stevige rode wijnen van cabernet sauvignon of de nationale trots van Chili, de carmenere.
    • Maipo Valley. Gebied ten zuiden van Santiago met vooral rood van cabernet sauvignon, syrah en carmenere

 

  • Argentinië
    • La Rioja, In het hart van de Argentijnse wijnstreken. Bekend vanwege de mooie aromatische witte wijnen gemakt van de lokale druif torontes. Verder veelal rood van malbec. Een oorspronkelijk Franse druif waar Argentinië in gespecialiseerd is.
    • Mendoza. Wat zuidelijker gelegen, koelere streek waar vooral mooie malbecs geproduceerd worden.

     

    • Nieuw Zeeland

    Wijnland met koel klimaat en zonder echte eigen druivensoorten. Vooral gericht op de Franse druiven maar met een eigen karakter.

      • Marlborough. Beroemd om zijn stuivende sauvignon blanc wijnen. Explosie van geur vol met grassen, buxus en kruisbessen,
      • Central Otago. Vooral de Wijnen van pinot noir springen er wat betreft kwaliteit uit in dit gebied.

     

    • Australië

    Enorm potentieel aan wijngaarden, vaak van enorme omvang, zonder echte eigen inheemse druivensoorten. Voornaamste gebieden zijn:

      • Barossa Valley. Warm gebied met als specialiteit de shiraz zoals men daar de Franse syrah noemt.
      • Margret River. Gelegen helemaal in het westen onder Perth.

    De belangrijkste druivenvariëteiten uit de regio zijn vrij gelijkmatig verdeeld tussen rood en wit: 

    Cabernet SauvignonChardonnaySauvignon BlancSyrahMerlotChenin Blanc en Verdelho.

     

    • Amerika

    Wijnland met uiteenlopende  klimaatomstandigheden en vooral Franse druivensoorten.  Vooral gericht op de Franse druiven maar met een eigen karakter. Eigen druivensoort zinfandel die nauw verwant is met de primitivo uit Italië

      • Californië. Uitgestrekt gebied aan de westkust met Napa Valley als belangrijkste streek met kwaliteitswijnen. Voornamelijk weer de Franse druivensoorten.
      • Washington en Oregon. Steken meer naar het noordwesten en een koeler klimaat. Daardoor ook de druivensoorten als pinot noir en riesling als goede soorten voor mooie wijnen.